Pensiile facultative şi motivarea angajaţilor

Pensia privată facultativă funcţionează ca o suplimentare a veniturilor şi va constitui după pensionare un ajutor important pentru fiecare dintre noi.

Sistemul de pensii facultative a luat naştere în România în anul 2007 si reprezintă un instrument de completare a celorlalte modalităţi de economisire pentru vârsta pensionării. Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul 2), legislaţia Pilonului 3 nu interzice participarea la pensiile facultative în funcţie de vârstă, oricine putând contribui în sistem cu până la 15% din veniturile brute realizare lunar, separat de contribuţia la sistemul public. Pensiile facultative (Pilonul 3) sunt administrate de companii private (autorizate ASF), sistem bazat pe conturi individuale şi aderare facultativă. Sursa: http://www.csspp.ro/pilonul-3.


Daca eşti angajator, îţi poți motiva angajaţii: Pensia facultativă reprezintă o cale de a-ţi loializa salariaţii, în cazul în care compania plăteşte contribuţia la un fond de pensii facultativ. Este considerat un beneficiu extrasalarial avantajos din punct de vedere fiscal întrucât contribuţia angajatorului este scutită de la plata tuturor taxelor salariale (contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajat şi angajator, precum şi impozitul pe venit datorat de angajat) in limita maximă de 400 EUR pe an fiscal.

De cele mai multe ori s-a constatat în diferite domenii de activitate că, dacă factorii mediului de lucru apreciați importanți pentru angajat nu au fost respectați sau au suferit degradări, companiile au înregistrat plecări de personal, cu pierderile asimilate, chiar dacă “structura financiară” era în componența și la nivelul dorit de angajat. Costul plecării unui angajat din companie poate fi cuprins între 40 – 50 % la muncitori și 150 – 300 % la top management din salariul brut anual, se modifică funcție de industrie și/sau de poziția pe scara ierarhică a fiecăruia și are în principal următoarele componente: 

  • Costuri vizibile : recrutare / selecție / training / inducție,
  • Reducere productivitate (de la reducerea productivității vechiului angajat înainte de plecare, până la atingerea nivelului de productivitate a noului angajat la nivelul anterior),
  • Pierdere de clienți / parteneri de afaceri (în cazul persoanelor din sales sau management),
  • Pierderea informațiilor despre afacere (vechiul angajat deține în multe cazuri detalii critice despre funcționalitatea afacerii și în multe cazuri folosește aceste date/detalii în beneficiul personal sau al unor terți).

Aşadar acest instrument al pensiilor facultative poate fi folosit de companii atât ca un factor motivaţional cât şi un instrument de management al riscurilor legate de personal şi fluctuaţia acestuia. Toate acestea în condiţii foarte avantajoase din punct de vedere fiscal pentru companii. Aplicarea unui astfel de program în compania dvs. ar crea premisele dezvoltării unei politici de personal plecând de la o abordare proactivă în ceea ce privește starea de sănătate a angajaților și creșterea retenției personalului în contextul în care alternativele oferite de piața muncii oferă sau nu astfel de beneficii salariale.

Pentru angajat pensia privată va aduce siguranţă, confort şi linişte la momentul pensionării, prin acumularea şi fructificarea contribuţiilor strânse de-a lungul vieţii, în contul personal din cadrul fondului de pensii facultative.

Începând cu anul 2009 am dezvoltat un parteneriat solid cu o companie specializată în servicii profesioniste de managementul riscurilor şi brokeraj în asigurări care poate să ofere informaţii suplimentare pe tema de faţă.

Cei interesaţi de subiect îmi pot scrie la adresa contact@florinmpop.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments