Planificare înainte de finanţare

Am decis să abordez această temă nu doar pentru că este de mare interes în prezent, ci mai ales datorită faptului că, după mulţi ani de experienţă practică în mediul de consultanţă, sunt în măsură să evidenţiez în mod deosebit cât de importantă este această etapă de planificare în business – care, din păcate, este tratată formal de mulţi întreprinzători si companii locale.


În multe situaţii am fost solicitat de antreprenori şi proprietari de business pe tema accesării unor programe de finanţare pentru afacerile lor. După primele discuţii şi întâlniri deseori mi-am dat seama însă că prioritatea principală pentru persoanele respective nu era de fapt finanţarea, ci mai degrabă rezolvarea unor probleme operaţionale, de management sau de strategie din propria afacere.


În mediul local, vehicularea unor informaţii – uneori distorsionate, alteori prezentând doar aspectele pozitive – despre accesarea cu succes ori facilă a unor fonduri nerambursabile de către consultanţi specializati sau chiar de beneficiari creează un cadru uşor ”euforic” şi generează impulsuri pentru întregul mediu de business şi antreprenorial local.


Acest context, cumulat cu dorinţa de ”a nu rămâne în afara fenomenului”, împinge mulţi antreprenori să încerce accesarea cu orice preţ a unor soluţii ”extrem de favorabile” pentru proiecte investiţionale mai mult sau mai puţin fezabile şi necesare activităţii lor, în detrimentul planificării riguroase a afacerii din punct de vedere operaţional şi strategic.


Accesarea pripită a unei finanţări pe un proiect punctual al companiei în condiţiile în care nu există o planificare operaţională şi strategică a acesteia, fără o viziune clară de dezvoltare şi fără ancorarea proiectului respectiv în strategia firmei, se poate dovedi o mare greşeală, uneori iremediabilă.
Nu puţine au fost situaţiile în care cunoscuţi, colaboratori, parteneri de business mi-au mulţumit în timp pentru această abordare pragmatică şi obiectivă, pe care din păcate nu mulţi consultanţi o împărtăşesc într-o piaţă locală de profil încă în formare. Abordarea aceasta vine şi din înclinaţia mea antreprenorială, avantajul principal al acestui profil dual – antreprenor şi consultant – fiind că mă ajută să înţeleg mai bine nevoile reale ale celor cu care discut.


Asadar, când merită să cauţi finanţare nerambursabilă pentru un proiect sau o investiţie? Numai atunci când proiectul este viabil și investiția merită facută oricum – cu sau fără bani nerambursabili. Desigur, aceasta presupune parcurgerea si finalizarea unei etape premergătoare de planificare operaţională şi strategică a afacerii în cauză.

Concluzia mea pentru această temă este în acord cu titlul articolului: Planificaţi afacerea înainte să solicitaţi finanaţare!
Finanţarea nu trebuie să fie un obiectiv în sine, ci o evoluţie logică şi naturală a unui proces riguros de planificare a strategiei companiei; finanţarea reprezintă de cele mai multe ori un instrument de a pune în practică un anumit obiectiv strategic al firmei.
În măsura în care subiectul prezintă interes pentru tine sau te preocupă planificarea operaţională şi strategică a companiei tale îmi poţi scrie la contact@florinmpop.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments