Transilvania Start Up: Learning from the best

La finalul proiectului “TRANSILVANIA START UP – dezvoltare antreprenorială, consiliere, mentorat” am acordat un interviu colegilor din managementul proiectului din perspectiva unui Mentor cu experiență în zona academică și antreprenorială, deopotrivă.

1.Știind acum cum s-au adaptat antreprenorii la provocările anului 2020, care au fost early-sign-urile de care am fi putut ține cont la momentul evaluării sau al mentoratului?

Personal nu am perceput “early sign-uri” evidente sau majore în 2019 care să prevestească un an 2020 atât de dificil și din păcate constatăm că acest context provocator continuă și în 2021. Primele semne ale pandemiei au aparut în China în Q4.2019 dar părea mai degrabă o provocare regională și pe termen scurt. Nu intuiam la acel moment o asemenea anvergură care a afectat serios sănătatea populației, economia la nivel global și implicit mindsetul și comportamentul antreprenorilor.
Nu consider un eșec faptul că un mic antreprenor local (RO) nu a anticipat aceste “early stage signs” ale contextului pandemic. Să nu uităm că mari case de rating în 2008 nu prevesteau catastrofa de natura “subprime” care a impactat ani buni economia globală https://www.cairn.info/revue-finance-2015-3-page-53.htm

De ce aș judeca aspru în acest context un antreprenor local din România că nu a văzut aceste “early signs? Sincer, cred că și OMS-ul a actionat ezitant la începuturile pandemiei.

Mai degrabă, în acest context pandemic este important CUM NE ADAPTĂM ca indivizi, ca antreprenori, ca startup, ca echipă, ca societate: Cum ne-am adaptat? Ce am învățat? Cum vom acționa în viitor pornind de la această experiență?

• Ne-am adaptat ducând multe din business-uri către online, orientându-ne serviciile și produsele către sectoare care au suferit mai puțin în pandemie, sau chiar au avut context favorabil (online business, delivery, ecommerce, edutech, online communication tools, fintech, telehealth); am învățat să funcționam mai eficienți în termen de cost-benefits.

• Ne-a învățat acest context că trebuie să fim mai “agile” în viitor, să fim mereu implicați și atenți la piață și mai ales la semnalele macro pe care cei mai multi antreprenori și startups le ignoră inconștient sau, cel puțin, nu le prioritizează, din lipsa de reurse și knowhow.

• Ne-a învățat că este important să fim mai atenți la “rezerve”, atât la nivel personal cât și la nivel de business. Nu știm când un context similar se mai poate repeta și cum va afecta, din nou, economia globala și mindest-ul consumatorilor, al antreprenorilor, etc… Tocmai din acest motiv, ar fi bine ca în urmatorul ciclu economic crescător, să învățăm să punem deoparte rezerve pentru situații viitoare neprevăzute sau dificile (mai ales de durată, cum se dovedesc a fi aceste pandemii).

• Ne-a învățat acest context să introducem un concept de diversificare și portfolio management atât la nivel de finanțe personale cât și la nivel de business antreprenorial.

2.Ce crezi că au facut bine acei startup-eri al căror business a crescut în aceste 18 luni?

Cei care au reușit să se adapteze mai repede și mai eficient la noul context sunt cei care înregistrează deja rezultate pozitive. Unele transformări în societate și antreprenoriat s-ar fi întamplat oricum în perioada următoare, însă pandemia le-a accelerat. Cei care s-au adaptat rapid la noul context, respectiv modelul de business, canalele de sales, comunicarea cu clienții, digitalizarea proceselor, munca remote, sunt cei care vor trece mai ușor peste pandemie. Unii aveau deja inițiate astfel de procese și aceștia au fost mai agile în pandemie. Exemplu: pentru zona Horeca, un sector foarte afectat, ar fi dezvoltarea modelului de business de tip delivery.
În altă ordine de idei, pe acest topic vorbim despre Leadership. Leaderii adevărați se văd în mod deosebit în momente grele. Astfel de pandemii și/sau contexte dificile, de durată, validează Liderii adevărați (din păcate, destul de puțini la nivel global). Startup-urile care vor ieși cu bine din acești 2 ani pandemici sunt cele care au LIDERI! Vorbesc despre acei antreprenori care se gandesc la oameni, care fac totul să ajute organizația să supraviețuiască pandemiei.
Cred în formarea unei noi clase de Lideri, oneşti, cu viziune şi valori, care să atragă oameni și să armonizeze echipe, structuri, parteneriate, cu atât mai mult cu cât astăzi, majoritatea oamenilor se confruntă cu stări de frică, anxietate, lipsă de motivare, lipsă de încredere și predictibilitate.

3.Ce conditii trebuie sa fie intrunite ca un mentor sau un coach sa spuna unui staratuper: business-ul nu e pentru tine, du-te si angajează-te undeva?

În cei aproape 7 ani de când activez ca mentor, am învățat că este important să nu asumi decizii pentru cei cu care colaborezi, pe care-i mentorezi. Genul acesta de decizie (antreprenor vs. angajat) este una personală și recomand să fie asumată de către fiecare individ în parte.
Cu cât un mentor asumă astfel de decizii și responsabilități pentru un anumit mentee, cu atât relația de dependență crește și se transformă în ceva toxic. Văd rolul mentorului ca unul de ghidaj, oferind informații despre propria sa carieră, precum și îndrumare, motivație, sprijin emoțional și modelare. Un mentor poate ajuta la explorarea carierelor, stabilirea obiectivelor, dezvoltarea contactelor și identificarea resurselor dar nu asumă decizii pentru mentee.
Decizia la care se face referire în întrebare rezultă dintr-un process sincer de teste și experiențe antreprenoriale, care pot conduce persoana în cauză la o astfel de opțiune/decizie. Desigur, mentorul poate oferi îndrumare în tot acest proces. Nu este ceva negativ în a descoperi, după anumite experiente, că ești făcut pentru o carieră de angajat și nu pentru antreprenoriat, sau invers.

4.Să ne imaginăm că există un pedigree de antreprenor „made in Transilvania”. Cum l-ai putea descrie?

Cunoscând bine acest ecosystem local de antreprenoriat și startups aș încerca să trasez câteva caracteristici al antreprenorului ardelean:
• Educat și cult;
• Dornic de a demonstra success în plan local și apoi la nivel national/global;
• Dornic de a dezvolta parteneriate;
• Conștient de apartența la un spațiu geografic cu potențial și cu imagine bună și foloseste aceste atuuri smart în conceptul și branding-ul business-ului;
• Dornic să învețe, să exploreze, să acumuleze experiențe, resurse, capital;
• Temător și prudent la început, caută cu atenție partenerii inițiali;
• Începe să se valorizeze tot mai corect raportat la potențialul său;
• Tot mai deschiși către advisory (Board of Advisors) și mentorat.

5.Care crezi că va fi rata de drop-out la 12 luni a business-urilor începute în anul 2020, și de ce?

Nu m-aș hazarda să dau procent de drop-out într-un context destul de imprevizibil. Experiența recentă mi-a arătat că a trebuit să ajustăm masiv toate BVC-urile previzionate la început de 2020 din cauza pandemiei.
Paradoxal sau nu, consider că rata de drop-out a startup-urilor înființate în 2020, va fi mai mică decât înainte de pandemie. Cei ce se nasc în contexte dificile devin mai puternici.
Aceste startup-uri au pornit de la ipoteze dificile, au învățat de la început să acționeze cât mai “agile” și sunt adaptate mai efficient la piețe și context. Presupun că majoritatea dintre aceste startup-uri au introdus de la început tool-uri digitale și mecanisme de risk management. Parametrul important acum este “timing” altfel spus cât de repede reușim să ieșim din contextul pandemic si sa intram intr-o “noua normalitate”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments